19
11
2014
Książka kulinarna Pysznie bez glutenu #yummy #glutenfree
fot. loveaffaironaplate.blogspot.com
Na lokalnym bazarze można kupić warzywa od zaprzyjaźnionego rolnika, a w ulubionej kawiarni kawę oznaczoną fair trade. Wybór lokalu vege także nie stanowi już większego problemu. A gdyby pójść o krok dalej i spróbować samemu ugotować danie gluten free? Książka Pysznie bez glutenu właśnie trafia do rąk czytelników.
Coraz więcej osób decyduje się zmienić swoje nawyki żywieniowe. Wzrosła świadomość tego, jak ważna jest dieta i nie bez znaczenia pozostaje hasło jesteś tym co jesz. Zwraca się uwagę, by produkty, które trafiają do kuchni były nieprzetworzone i pochodziły ze sprawdzonych źródeł. Na znaczeniu zyskał wegetarianizm, a ostatnio szczególnie dużo sympatyków, również ze względu na jej dobry wpływ na samopoczucie, przybyło diecie bezglutenowej.
Może ona być doskonałym uzupełnieniem domowej kuchni i dostarczać pomysłów na zdrowe dania czy nieprzeciętne menu na spotkanie dla przyjaciół. Sklepy wypełniają swoje półki produktami oznaczonymi gluten free, więc ich przygotowanie stało się proste. A jak udowadnia autorka książki, również bez glutenu może być pysznie.
Grażyna Bober-Bruijn zebrała swoje doświadczenia i eksperymenty kulinarne, tworząc zbiór ponad stu przepisów. Podzieliła je na trzy kategorie: Coś na ząb, Obiady oraz Słodkości, tak by o każdej porze dnia móc delektować się zdrowymi i smacznymi danami. Do kulinarnej przygody autorki dołączyły jej córki, które są najlepszym dowodem na to, że bezglutenowe menu może smakować najmłodszym, a wspólne gotowanie i pieczenie jest świetną zabawą.
fot. Wydawnictwo MUZA
Jak słusznie zauważa Pat, autorka bloga Love Affair On A Plate, książka jest pięknie wydana. Wszystkie przepisy opatrzone są apetycznymi zdjęciami autorstwa Gosi Wieruszewskiej, która współpracuje z najlepszymi tytułami prasowymi w Polsce.
Subtelne fotografie utrzymane w minimalistycznej estetyce, wypełnione intensywnymi barwami, wyostrzają zmysły. Autorki udowadniają, że jedzenie nie tylko powinno dobrze smakować, ale również pięknie wyglądać. - W mojej książce pokazuję, jak nie jedząc glutenu, w prosty sposób gotować, zachowując całą gamę potrzebnych witamin i minerałów, piec, żeby się udawało, i na koniec, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie udręką - mówi o książce autorka.
O autorkach:
Grażyna Bober-Bruijn jest od zawsze na diecie bezglutenowej. Postępuje w myśl dewizy, że żadna dieta nie powinna wykluczać przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem.
Gosia Wieruszewska jest niezależnym fotografem z dużym doświadczeniem oraz zamiłowaniem do reportażu i portretu. Nieustannie podróżuje i to widać na jej zdjęciach. Stylizuje sesje zdjęciowe oraz fotografuje dla czołowych magazynów i gazet w Polsce.
Książka została wydana nakładem MUZA i zyskała rekomendację Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Kosztuje 39,90 zł.