19
05
2023
Nowa kompozycja Acqua di Parma Rancia La Spugnatura
Acqua di Parma Rancia La Spugnatura
Acqua di Parma odkrywa limitowaną, rzemieślniczą
edycję specjalną: Rancia La Spugnatura.
Sercem kompozycji jest nowe frutto d’oro, jedyna
w swoim rodzaju pomarańcza, o szczególnym
smaku, który przypomina nieco wanilię.
Arancia Vaniglia to wyjątkowa odmiana pomarańczy, która rośnie tylko na Sycylii, szczególnie w regionie Ribera, znanym jako la citta delle arance lub miasto pomarańczy. Nazwa Arancia Vaniglia jest naturalnym paradoksem: pomarańcza zwykle kojarzy się ze świeżym i lekko gorzkim smakiem, podczas gdy wanilia symbolizuje słodycz.
Acqua di Parma Rancia La Spugnatura
Pomarańcza Arancia Vaniglia jest głównym składnikiem
świetlistej, olfaktorycznej kreacji, uwydatnionej i ożywionej
dodatkiem mandarynki, cytryny, piżma, czarnego pieprzu,
gorzkich migdałów oraz drewna cedrowego.
Każda pomarańcza jest najpierw przecinana na pół specjalnym nożem, a następnie owoce są ręcznie oddzielane od skórki za pomocą specjalnej łyżki. Kolejny krok stanowi Sfumatura: skórki pomarańczy są ręcznie wyciskane na gąbkach morskich, które wchłaniają esencję. Rytuał wieńczy Spugnatura, gdy gąbka jest wyciskana, aby uwolnić esencję do pojemnika z terakoty.
Acqua di Parma Rancia La Spugnatura
Mieszanka Acqua di Parma Rancia La Spugnatura
została ukryta w porcelanowym flakonie, który zdobią
złote akcenty oraz pomarańczowo-białe plamy
inspirowane techniką La Spugnatura.
Wykwalifikowani rzemieślnicy sprawdzają każdy flakon indywidualnie i ręcznie usuwają niedoskonałości. Flakony są zanurzane w specjalnej, kolorowej glazurze, a następnie wypiekane w piecu o wysokiej temperaturze. Dekoracja jest nakładana na każdy flakon, który następnie wraca do pieca, w celu utrwalenia.
Acqua di Parma Rancia La Spugnatura