fot. cucinandoconmiasorella.blogspot.it
Jesteśmy w samym środku sezonu czereśniowego i, tak prawdę mówiąc, najchętniej jadłybyśmy je na śniadanie, obiad i kolację. OK, może przesadzamy, faktycznie – na śniadanie lepsze będą jagody, które darzymy bezwarunkową miłościa! Jak przygotować coś z czereśniami w roli głównej, ale utrzymanego w lunchowej aurze? Sałata z dodatkiem owoców, serka ricotta i pikantnymi papryczkami wydaje się być strzałem w dziesiątkę!
Składniki na sałatę: sałata typu roszponka, wydrylowane czereśnie, pudełczko serka ricotta, papryczka chilli (pokrojona w plasterki)
Składniki na czereśniowy winegret: 1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 2 łyżki białego octu balsamicznego, szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki dżemu wiśniowego (ewentualnie zmiksowanych czereśni), 3 łyżki likieru wiśniowego soku wiśniowego
Składniki sosu należy zmieszać. Na talerzu rozłożyć roszponkę, serek, czereśnie. Polać winegretem i posypać kilkoma plasterkami chilli. Gotowe!
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?