Logotyp serwisu miumag.pl

Sałata z czereśniami & chilli – sezonowy lunch #yummy

Redakcja | Utworzono: 2013-07-12 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. cucinandoconmiasorella.blogspot.it

Jesteśmy w samym środku sezonu czereśniowego i, tak prawdę mówiąc, najchętniej jadłybyśmy je na śniadanie, obiad i kolację. OK, może przesadzamy, faktycznie – na śniadanie lepsze będą jagody, które darzymy bezwarunkową miłościa! Jak przygotować coś z czereśniami w roli głównej, ale utrzymanego w lunchowej aurze? Sałata z dodatkiem owoców, serka ricotta i pikantnymi papryczkami wydaje się być strzałem w dziesiątkę!

 

Składniki na sałatę: sałata typu roszponka, wydrylowane czereśnie, pudełczko serka ricotta, papryczka chilli (pokrojona w plasterki)

 

Składniki na czereśniowy winegret: 1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 2 łyżki białego octu balsamicznego, szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki dżemu wiśniowego (ewentualnie zmiksowanych czereśni), 3 łyżki likieru wiśniowego soku wiśniowego

 

Składniki sosu należy zmieszać. Na talerzu rozłożyć roszponkę, serek, czereśnie. Polać winegretem i posypać kilkoma plasterkami chilli. Gotowe!

WIDEO

viral

Zara – TOP 6 perfum na letnią randkę. Magia miłości ukryta w flakonie

trend alert