fot. iamafoodblog.com
Lekko słodkie śniadanie w stylu 5-gwiazdkowego hotelu na Bali – oto czego ci trzeba, kiedy pogoda w maju nie dopisuje. Zrobisz je ekspresowo, bo w zaledwie 20 minut, a podane w recepturze porcje wystarczą dla aż 4 osób. Jeśli lubisz tropikalne eksperymenty w kuchni, zakochasz się w kruchości kokosowego ciasta i podkręconej syropem klonowym słodyczy dojrzałego mango.
SKŁADNIKI
Szklanka mąki
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szklanka mleka kokosowego
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Duże jajko
Bita śmietana
Syrop klonowy
Dojrzałe mango w kawałkach
fot. iamafoodblog.com
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W osobnym naczyniu połącz mleko kokosowe z olejem kokosowym oraz jajko. Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka.
Rozgrzej gofrownicę, posmaruj tłuszczem i rozpocznij smażenie gofrów. Gotowe dekoruj bitą śmietaną, syropem klonowym oraz kawałkami świeżego mango. Konsumuj, popijając poranne latte!
Spróbuj także innych śniadaniowych pyszności:
Donuty z mlecznym lukrem i płatkami
Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice