Logotyp serwisu miumag.pl

Gofry kokosowe z mango, syropem klonowym i bitą śmietaną

Redakcja | Utworzono: 2015-06-26 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. iamafoodblog.com

Lekko słodkie śniadanie w stylu 5-gwiazdkowego hotelu na Bali – oto czego ci trzeba, kiedy pogoda w maju nie dopisuje. Zrobisz je ekspresowo, bo w zaledwie 20 minut, a podane w recepturze porcje wystarczą dla aż 4 osób. Jeśli lubisz tropikalne eksperymenty w kuchni, zakochasz się w kruchości kokosowego ciasta i podkręconej syropem klonowym słodyczy dojrzałego mango.

 


SKŁADNIKI

 

Szklanka mąki
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Szklanka mleka kokosowego
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Duże jajko
Bita śmietana
Syrop klonowy
Dojrzałe mango w kawałkach

fot. iamafoodblog.com

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W osobnym naczyniu połącz mleko kokosowe z olejem kokosowym oraz jajko. Mokre składniki dodaj do suchych i mieszaj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka. 


Rozgrzej gofrownicę, posmaruj tłuszczem i rozpocznij smażenie gofrów. Gotowe dekoruj bitą śmietaną, syropem klonowym oraz kawałkami świeżego mango. Konsumuj, popijając poranne latte!

 

Spróbuj także innych śniadaniowych pyszności:

 

Domowy chlebek z konfiturami

 

Donuty z mlecznym lukrem i płatkami

WIDEO

viral

Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń

trend alert