Logotyp serwisu miumag.pl

Cardamon Moscow Mule – drink z Hollywood lat 40. #retro

Redakcja | Utworzono: 2013-12-01 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

Moscow Mule by honestlyyum.com

Moscow Mule, wbrew temu co sugeruje nazwa, nie jest wcale koktajel rosyjskim. Powstał na początku lat 40-tych przez zupełny przypadek. Właściciele jednego z barów w Los Angeles potrzebowali pozbyć się zapasów zalegającego piwa imbirowego, więc wymyślili recepturę mocnego wyrazistego drinka na jego bazie. Całe Hollywood się w nim totalnie zakochało, szczególnie że podawano go w miedzianych kubeczkach, jak (zgodnie z tradycją!) czyni się do dziś.

 

Składniki:

 

1 porcja soku z limonki

4 porcje wódki

8 porcji piwa z imbiru i kardamonu (przepis poniżej)

lód

plasterek limonki i odrobina mielonego kardamonu do dekoracji

Moscow Mule by honestlyyum.com

Jak zrobić piwo z imbiru i kardamonu?

 

Do małego garnuszka wsyp cukier trzcinowy, wlej wodę (objętość wody i cukru powinny być identyczne) i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodaj starty imbir (koniecznie świeży!) oraz kardamon, zdejmij z ognia i ostudź do temparatury pokojowej. Przecedź i rozcieńcz wodą gazowaną.

 

Jak zrobić Moscow Mule?

 

Teraz pokrusz lód i wypełnij nim do połowy swój ulubiony kubek. Dodaj wódkę, sok z limonki, piwo z imbiru i kardamonu. Udekoruj plasterkiem limonki i szczyptą przypraw, Gotowe!

WIDEO

viral

Bracia Menendez i wyrok. Czy po 36 latach więzienia zasługują na wolność? Sąd podjął decyzję

trend alert