Logotyp serwisu miumag.pl

Duńskie śniadanie: Sandwiche prosto z Kopenhagi

Redakcja | Utworzono: 2022-02-08 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. fluxiontour.com

 

Francuzi kochają croissanty, Anglicy jajka na bekonie, a stawiający na lekką dietę Duńczycy uwielbiają kolorowe sandwiche. Smørrebrøds, czyli jednowarstwowe kanapki z prostych, ale idealnie połaczonych w duety składników, są ich stałą poranną przekąską.  

 

 

Najlepszą bazą każdej smørrebrød jest świeży

chleb żytni na zakwasie posmarowany 

cieniutką warstewką dobrego masła.

 

Cała reszta to kwestia przemyślanych, podkreślających

smaki tradycyjnych połączeń w skandynawskim stylu

 

fot. fluxiontour.com

 

Kremowy serek, tuńczyk, kapary

 

Puszkę łososia wymieszaj z kremowym serkiem.

Posmaruj pieczywo i udekoruj kaparami.

 

fot. fluxiontour.com

 

Łosoś wędzony, kremowy serek, 

chrzan, koperek, skórka cytrynowa

 

Pieczywo posmaruj kremowym serkiem

i chrzanem ze słoiczka. Położ plasterek łososia,

koperek i startą skórkę cytrynową.

 

fot. fluxiontour.com

 

Jabłko, kozi serek, miód,

odrobina zieleniny

 

Na warstwie koziego serka ułóż cienkie plasterki

obranego jabłka. Na wierzchu wylej trochę miodu,

a wszystko posyp zieleniną, np. natką pietruszki.

 

fot. fluxiontour.com


Jajko na twardo + majonez + szczypiorek

 

Na posmarowanym masłem kawałku pieczywa

połóż kilka plasterków jajka. Udekoruj  

kleksem z majonezu oraz szczypiorkiem.

WIDEO

viral

Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń

trend alert