Logotyp serwisu miumag.pl

Rustykalny deser poranny: Jabłka i maliny pod owsianą kruszonką

Redakcja | Utworzono: 2014-05-01 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

herriottgrace.com

Owoce zapiekane pod kruszonką na pewno znasz ze swojego zimowe menu. Tym razem jednak jabłuszka mieszamy z malinami, a kruszonkę wzbogacamy płatkami owsianymi, czyniąc słodkość zdrowszą i jeszcze ciekawszą.

 

W wiosennej wersji zrezygnuj z rozgrzewających przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, cynamon czy wanilia. Tym razem zastosuj jedynie cukier oraz kilka kropli ekstraktu migdałowego, które osłodzą i zdefiniują smak lekkiego deseru.

 

Składniki na kruszonkę: 170 g masła, pół szklanki cukru pudru, szczypta morskiej soli, kilka kropli ekstraktu migdałowego, półtorej szklanki płatków owsianych, 160 g mąki uniwersalnej

 

Składniki farszu z owoców: sok z połowy cytryny, kilka jabłek, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli morskiej, laska wanilii, porcja świeżych lub mrożomych malin

 

Do podania: lody śmietankowe lub słodka śmietanka

herriottgrace.com

Maliny zacznij rozmrażać dostatecznie wcześniej. Następnie nagrzej piekarnik do 190 stopni C i zabierz się za przygotowanie kruszonki. W misce (najlepiej takiej stanowiącej element miksera) wymieszaj masło, cukier i ekstrakt migdałowy.

 

Miksuj na wysokich obrotach przez 2 minuty, a następnie zatrzymaj urządzenie, zdejmij masę z brzegów i raz jeszcze zmiksuj, ale tym razem nieco spokojniej. Do masła utartego z cukrem dodaj płatki owsiane i mąkę. Wszystko mieszaj tak długo aż suche elementy skleją się ze sobą w małe grudki. 

 

Do miski wlej sok z cytryny. Obierz i pokrój jabłka na małe kawałki. Włóż je do soku z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Wymieszaj szczyptę soli z cukrem i ziarenkami wyjetymi z laski wanilii i wyłóż na porcję bałek.

 

Przygotuj blachę. Możesz ją nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka wymieszane z malinami wyłóż na dno, a następnie delikatnie pokryj owsianą kruszonką. Piecz przez 45 minut, a następnie studź przez kwadrans w otwartym, wyłączonym piekarniku. Podziel na 6 porcji i podawaj z lodami albo śmietanką.

WIDEO

viral

Bracia Menendez i wyrok. Czy po 36 latach więzienia zasługują na wolność? Sąd podjął decyzję

trend alert