Logotyp serwisu miumag.pl

Śniadaniowe crêpes z syropem klonowym i owocami

Redakcja | Utworzono: 2022-04-10 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. herriottgrace.com

 

Słodkie, francuskie crêpes są idealne na śniadanie. Według oryginalnego przepisu, aby były perfekcyjne w smaku, należy dodać do ciasta pół szklanki piwa, gwarantującego właściwą puszystość oraz charakterystyczny smak. Dodatkowo, odrobina ekstraktu waniliowego sprawi, że nabiorą fantastycznego aromatu, zupełnie jak w paryskiej śniadaniowni.

 

 

Składniki:

 

2 szklanki ciepłego mleka, ćwierć szklanki roztopionego

masła, 1 i 1/4 szklanki mąki, szczypta soli, 3 łyżeczki cukru,

3 jajka, łyżka oleju, łyżeczka ekstraktu waniliowego,

pół szklanki jasnego piwa typu lager, słodka śmietanka,

syrop klonowy, świeże owoce

 

fot. herriottgrace.com

 

Zacznij od roztopienia masła i podgrzania mleka. Wymieszaj mąkę, cukier i sól, a następnie dodaj do nich jajka i olej. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki, użyj średnich obrotów miksera. Powoli wlewaj do ciasta ciepłe mleko oraz roztopione masło.

 

 

Teraz dodaj piwo, cały czas miksując ciasto.

 

Przykryj naczynie folią aluminiową i schowaj

do lodówki, najlepiej na całą noc. 

 

fot. herriottgrace.com

 

Smaż naleśniki na maśle 2 minuty z jednej strony i 30 sekund z drugiej. Prosto z patelni przekładaj je do ciepłego piekarnika, aby nie stygły niepotrzebnie pod podaniem. Serwuj złożone w trójkąty z odrobiną słodkiej śmietanki, syropu klonowego oraz świeżymi owocami.

 

 

Pomysły na śniadanie na słodko:

 

 

Tosty z awokado podane z jajkami: Solo lady brunch

 

Duńskie śniadanie: Sandwiche prosto z Kopenhagi

 

WIDEO

viral

Zara – TOP 6 perfum na letnią randkę. Magia miłości ukryta w flakonie

trend alert