
Spis treści
Pierogi z jagodami w Warszawie 2025: Wódka na widelcu
Gdzie zjeść pierogi z jagodami w Warszawie: Sour Deli
Obowiązkowy adres na Mokotowskiej, czyli Przegryź
Sezonowe pierogi w Syrena Irena
Pierogi z jagodami w Warszawie 2025: The Eatery Trad.
Początek upalnego lata dla wielu oznacza sezonową ucztę dla podniebienia. Obok arbuza, fasolki szparagowej, malin czy nektarynek, koniec czerwca to moment wyczekanych jagód. I nie, nie tylko ze względu na jagodzianki, choć musimy przyznać, że na samą myśl o wypełnionych owocami drożdżówkach cieknie nam ślinka. Tym razem jednak o drugim darze lata, czyli pierogach z jagodami. Gdzie zjeść najlepsze w stolicy? Spieszymy z odpowiedzią. Pierogi z jagodami w Warszawie 2025: oto 5 miejsc, które musicie odwiedzić tego lata.
Pierogi z jagodami w Warszawie 2025: Wódka na widelcu
Adres: plac Trzech Krzyży 18
W sezonie na jagody nie ma gorętszego adresu na gastronomicznej mapie Warszawy, niż plac Trzech Krzyży. To właśnie tam znajduje się bowiem restauracja Wódka na widelcu, która od lat słynie z najpyszniejszych pierogów z jagodami w całej stolicy. Za nieco ponad 40 złotych zjecie w kultowym, słynącym z polskiej kuchni lokalu pierogi ze świeżymi owocami, polane słodką śmietanką z cukrem. Ciasto? Delikatne, choć nieco grube – możecie mieć więc pewność, że utrzyma bogaty farsz. Dla fanów klasyki to bez wątpienia must have w czasie lipcowych upałów.

Instagram @wodka_gessler_na_widelcu
Gdzie zjeść pierogi z jagodami w Warszawie: Sour Deli
Adres: Mińska 23
Na warszawskiej Pradze znajdziecie Sour Deli – stosunkowo młody, bo trzyletni lokal, który od pierwszych chwil podbił serca mieszkańców okolicy. Restauracja słynie z szerokiej oferty, która trafia zarówno do fanów diety mięsnej, jak i roślinnej, a propozycje w menu wahają się od polskich klasyków, po kuchnię hiszpańską, a nawet włoską. Latem na Mińskiej to jednak pierogi z jagodami nie mają sobie równych – podawane z maślaną kruszonką i śmietaną, figurują jedynie jako weekendowy specjał. Warto wybrać się więc Pragę Południe, by skosztować tych domowych pyszności.
View this post on Instagram
Obowiązkowy adres na Mokotowskiej, czyli Przegryź
Adres: Mokotowska 52
Jeśli mowa o stołecznych kulinarnych adresach, oferujących sezonowe przysmaki, nie można pominąć, kultowej już restauracji Przegryź przy ulicy Mokotowskiej. Słynący z wybitnych pierogów z jagodami oraz niemalże domowych obiadów lokal od lat przyciąga do swojego ogródka nie tylko lokalsów mieszkających w sąsiedztwie, ale i tych, którzy spragnieni są tradycyjnych polskich smaków. Jeśli chodzi o wakacyjne pierogi – te podawane ze śmietaną i cukrem pudrem niemalże uginają się od owoców, których naprawdę nie brakuje. Smakoszy jagód, którzy nie lubią sobie żałować sezonowych pyszności, odsyłamy więc właśnie na Mokotowską.

Instagram @aleksandra.guss
Sezonowe pierogi w Syrena Irena
Adres: Krakowskie Przedmieście 4/6
Warszawskie bary mleczne kojarzą się głównie z długą kolejką, prostym, PRL-owskim wystrojem i tradycyjną polską kuchnią. Położony u zbiegu Krakowskiego Przedmieścia i ulicy Oboźnej lokal Syrena Irena jest absolutnym zaprzeczeniem stereotypowego pojęcia o barach z tanim, ale pysznym jedzeniem. Piękne wnętrza budynku z początku lat 50. zostały bowiem urządzone w stylu estetyki jazzującej Warszawy lat 60.
Nietypowe, jak na bar mleczny, jest również menu, w którym pierwsze skrzypce grają pierogi. Zarówno te tradycyjne, jak i sezonowe o nieoczywistych połączeniach smakowych, można kupić w zestawach na sześć lub dziesięć sztuk. Latem szczególną popularnością cieszą się właśnie te z jagodami, których słodki smak (dosłownie) śni nam się po nocach. Będąc w okolicy Krakowskiego Przedmieścia, koniecznie wpadnijcie do Syreny Ireny.
View this post on Instagram
Pierogi z jagodami w Warszawie 2025: The Eatery Trad.
Adres: Wybrzeże Kościuszkowskie 31/33
Pozostając w tradycyjnych, polskich klimatach, przechodzimy do The Eatery trad., czyli młodszej siostry dobrze znanego lokalu The Eatery z Koszykowej. The Eatery trad. na nowo interpretuje tradycyjne propozycje, udowadniając, że polska kuchnia nie musi kojarzyć się jedynie z niedzielnym obiadem u rodziców czy dziadków. W menu obok tatara, gołąbków, kaszanki czy knedli z kurkami zjecie wybitne pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną. Cena? W zależności od rozmiaru porcji waha się od 33 do 52 złotych.

Instagram @czaplinska.lena