Czas przygotowania lekkiej i orzeźwiającej zupy z arbuza to zaledwie 20 minut, ale jeśli spodziewasz się gości, pamiętaj, że danie musi odstać w lodówce przynajmniej 2 godziny przed podaniem – nie zostawiaj więc przygotowań na ostatnią chwilę!
Będziesz potrzebowała: 1 kg arbuza (miąższu), 2 limonki, kilka gałązek bazylii, pół szklanki słodkiego wina czerwonego oraz 50 ml syropu z cukru trzcinowego
Miąższ z arbuza pokrój w kostkę, oczyść z pestek, wymieszaj z winem, syropem i sokiem z jednej z limonek.
Wszystko przelej do wazy, dodaj posiekane listki świeżej bazylii, przykryj folią i wstaw do lodówki na dwie godziny.
Podawaj udekorowane plasterkami limonki oraz listkiem bazylii.
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić