01
08
2016
Jak odchudzić ulubione dania? Sposoby na 6 bomb kalorycznych
Jesteś na diecie, ale nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych przekąsek? Zobacz, jak sprytnie odchudzić popularne dania.
Smażony kurczak
Smażone w głębokim oleju kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to grzeszna i tucząca przyjemność. Zamiast wrzucać kawałki mięsa na patelnię, ugriluj je lub upiecz w piekarniku, a dietetyczną panierkę przygotuj z płatków owsianych i kukurydzianych oraz sezamu, co sprawi, że nie straci ona nic z oryginalnej chrupkości.
Mięso dopraw solą ziołową, mielonym czosnkiem i curry. Po upieczeniu podawaj z duszonymi warzywami i ciesz się pysznym smakiem bez wyrzutów sumienia.
Pizza
Każda dziewczyna na diecie odmawia sobie pizzy, choć – jak się okazuje – niepotrzebnie. Wystarczy kilka drobnych zmian, by bomba kaloryczna stała się w pełnowartościowym posiłekiem. Jak odchudzić włoski przysmak? Naładuj mnóstwo warzyw na wierzch, zrezygnuj z żółtego sera i tłustego salami, a zamiast tego dodaj kilka plasterków mozzarelli.
Ciasto wykonaj sama – zrób je ze zmielonego kalafiora lub płatków owsianych wymieszanych z jajkiem i serem. Dobrze przypieczony spód będzie pełen witamin i błonnika oraz równie chrupiący jak ten w zwykłym wydaniu.
Spaghetti
Makaron z sosem pomidorowym i serem to danie, któremu mało kto potrafi się oprzeć. Ten włoski specjał naładowany jest jednak mnóstwem węglowodanów, które pozostawią cię ospałą i wzdętą. Następnym razem porzuć myśli o makaronowej uczcie, a zamiast tego przygotuj pyszne spaghetti z cukinii. Ja je wykonać? Wystarczy, że przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzesz warzywo na cienkie paseczki.
Możesz pozostawić cukinię surową lub lekko ją podsmażyć na oleju kokosowym. Na koniec polej swój warzywny makaron sosem przygotowanym na bazie świeżych pomidorów, bazylii, oliwy i sera koziego. Dzięki temu bilans kaloryczny zostanie znacznie zmniejszony, a pyszny smak zachowany.
Sernik
Uwielbiasz lekkie serniki? Niestety zawarta w nich duża ilość cukru, białej mąki, sera twarogowego i mascarpone nie są przyjaciółmi smukłej talii. Przygotuj samodzielnie odchudzoną i niezwykle pyszną wersję tego popularnego deseru. Spód stwórz na bazie dowolnych orzechów, daktyli i oleju kokosowego. Całość zblenduj i wyłóż na półmisku.
Dobrze dociśnij, aby całość się połączyła i skleiła. Część twarogową przygotuj miksując namoczone wcześniej nerkowce, awokado, miód, kakao i odrobinę mleka roślinnego. Wylej na spód, włóż do lodówki lub zamrażarki i dobrze schłodź. Po kilka godzinach wyciągnij i ozdób malinami. Jedz bez wyrzutów sumienia!
Makaron z sosem serowym
Ciągnący się żółty ser połączony z białym makaronem to dekadencka przyjemność, o której nie musisz zapominać – wystarczy, że ją ulepszysz. Wersja bogata w białko i sycący błonnik ma o połowę mniej kalorii, zachowując przy tym wyrazisty smak i kremową konsystencję.
Zamień makaron pszenny na wersję pełnoziarnistą, żytnią lub bezglutenową kukurydzianą. Zrezygnuj z pełnotłustego sera żółtego, a zamiast tego wybierz jego odtłuszczoną wersję lub też twarożek kozi, a w wersji wegańskiej orzechy nerkowca. Całość zagęść jogurtem greckim lub mlekiem kokosowym, a nie śmietaną i dopraw wyrazistymi smakami, które zrekompensują brak tłuszczu: czosnkiem i musztardą dijon.
Kawa mrożona
Szukasz alternatywy dla naładowanej kaloriami mrożonej kawy? Niestety, zwykła kawiarniana wersja może mieć nawet 400-500 kalorii. Przygotowując zdrowszy odpowiednik, zrezygnuj z lodów, bitej śmietany i tłustego mleka.
Dodaj za to mnóstwo kostek lodu i mleka kokosowego, które możesz ubić. Ten składnik zapewni ci gęstą i kremową konsystencję, dobrze imitującą kaloryczny oryginał.