26
12
2018
5 przekąsek, które spalają więcej kalorii niż dostarczają
Instagram @karliekloss
Czujesz, że musisz wprowadzić do diety zmiany i WRESZCIE zrzucić kilka kilogramów? Zacznij od wybrania celu w niedalekiej przyszłości. Może to być wyjazd w tropiki wymagający posiadania ciała gotowego do noszenia bikini; może to być wesele (Twoje własne lub przyjaciółki), Sylwester albo impreza urodzinowa. Następnie zdecyduj się na rodzaj aktywności fizycznej oraz podejmij decyzję o zmianie diety.
W diecie nie chodzi jednak tylko o redukcję kalorii, ale także o rewolucję składu. Co powinnaś jeść, żeby totalne ułatwić sobie odchudzanie?
5 odchudzających przekąsek >>>
Instagram @hoskelsa
AWOKADO
Dobry tłuszcz niszczy zły tłuszcz!
Nienasycona tłuszcze z awokado wyzwalają hormony spalające tłuszcz, jednocześnie służąc jako doskonałe źródło energii do ćwiczeń. Owoc ten zawiera także mannoheptulozę - cukier, który spowalnia uwalnianie insuliny oraz zwieksza wchłanianie wapnia, pełniąc tym samym dwie kluczowe dla spalania tłuszczu funkcje. Badania, których wyniki opublikował Nutrition Journal, dowiodły, że awokado zjedzone do lunchu hamuje apetyt przez kilka kolejnych godzin.
Instagram @romeestrijd
ZIELONA HERBATA
Spala tłuszcz i... poprawia humor!
Zielona herbata to wspaniałe źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek. Napar poprawia funcjonowanie mózgu, ogranicza apetyt oraz poprawia nastrój. Poprzez znaczące zmiejszanie ilości wolnych rodników w organizmie, zielona herbata zmniejsza ryzyko nowotworów. Aby znacząco podkręcić metabolizm, należy pić cztery szklanki naparu z zielonej herbaty dziennie.
Instagram @hoskelsa
JAJKA
Odchudzają talię!
Kwasy Omega-3 poprawiają wrażliwość na insulinę, dzięki czemu zmiejszają ilość tłuszczu w jamie brzusznej, co w efekcie prowadzi do redukcji owodu talii. Białko z kurzych jajek zawiera 9 podstawowych aminokwasów oraz wielonienasycone tłuszcze, które zmiejszają stany zapalne oraz redukują erozję chrząstki. Ważne jednak, aby wybierać najwyższej jakości produkt, najlepiej poszukując ekologicznych jajek od lokalnych farmerów na targu zdrowej, naturalnej żywności.
Instagram @romeestrijd
GREJPFRUT
Wyraźnie osłabia apetyt!
Dietetyt Timothy Ferriss twierdzi, że porcja grejpfruta spożywania przed obiadem lub innym, większym posiłkiem, sprawi, że apetyt ulegnie osłabieniu. Oczywiście nie musisz w związku z tym kilka razy dziennie obierać i kroić owoców. Wystarczy, że raz na dwa dni wyciśniesz z nich sok i będziesz go popijać tuż przed posiłkami. Wystarczy szklanka, aby być pewną, że zjesz mniej.
Instagram @emrata
KIEŁKI FASOLI MUNG
Przyspieszają trawienie i spalanie.
Same w sobie kiełki nie zawierają żadnego tłuszczu, ale za to mnóstwo błonnika (który wspomaga pracę jelit i podkręca metabolizm), witaminy A, B, C oraz E, a także żelazo, wapń i potas. Każdy pęd pełen jest enzymów wspomagających trawienie i przyswajanie ważnych, zdrowych składników. Miej je zatem zawsze w lodówce i dodawaj do sałatek oraz zup.