27
12
2019
Zimowe ciasteczka z marmoladą i cukrem pudrem
honestlyyum.com
By zimowy czas był jeszcze bardziej magiczny, wznieś się na wyżyny swoich kulinarnych umiejętności! Kruche ciasteczka w kształcie gwiazdek z dżemowym środkiem sprawią, że pokochasz wypieki. Szczególnie te własnej roboty!
Składniki:
Kostka masła
3 i pół szklanki mąki
Szklanka cukru
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
Filiżanka dżemu z czarnej porzeczki
Cukier puder do posypania ciastek na wierzchu
honestlyyum.com
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Do miski włóż masło oraz cukier i zmiksuj na gładką masę. Wlej ekstrakt waniliowy, przesiej mąkę i sól, dodaj do reszty składników. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach aż ciasto osiągnie jednorodną konsystencję.
Połóż je na posypanej mąką powierzchni i uformuj na kształt dysku, owiń folią i włóż do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj i powycinaj gwiazdki, używając metalowych foremek.
honestlyyum.com
Połowa ciastek powinna być "pełna", a połowa musi mieć wycięte otwory, przez które będzie apetycznie wyglądał dżem porzeczkowy.
Małe ciasteczka, które powstaną w trakcie robienia dziurek, także możesz upiec i wykorzystać później do dekoracji słodkiej patery. Ciastka będą smakowały najlepiej po kwadrancie w piekarniku. Gotowe przekładaj owocowym dżemem i posypuj cukrem pudrem. Są pyszne!