31
12
2020
Koktajle z wina musującego: Bellini, Kir Royal & poncze
Oczywiście, że to jasne: nie ma Sylwestra bez bąbelków! W tym roku eksperymentuj, bawiąc się smakiem prosecco z owocowymi dodatkami. Klasyczna Mimosa i tradycyjne Bellini to dopiero początek...
Pomarańczowa Mimosa
Wyciśnij sok ze świeżych cytryn i pomarańczy. Powinnaś mieć po około 8 łyżeczek owocowej mieszanki na każdy kieliszek.
Dopełnij dwoma łyżeczkami likieru pomarańczowego oraz schłodzonym prosecco. Udekoruj listkiem mięty i ciesz się super świeżym aromatem!
Bellini
w wersji semifreddo (czyli z lodem) lub gruszkowo-żurawinowej (z dekoracją z truskawki)
Do klasycznego bellini semifreddo przygotuj mus ze świeżych brzoskwiń. Zmiksuj obrane i drobno pokrojone owoce z odrobiną cukru. Do kieliszków włóż po kostce lodu, wlej prosecco, a następnie dodaj po łyżeczce musu.
Druga wersja bazuje na musie gruszkowym posłodzonym jedynie syropem żurawinowym. Tym razem zrezygnuj z lodu na rzecz dekoracji z połówki truskawki.
Kir Royal
Kir Royal należy szykować dosłownie na moment przed podaniem. Wlej do kieliszka 6 łyżeczek creme de cassis (czyli likieru z czarnej porzeczki), dopełnij winem musującym i udekoruj skórką pomarańczową.
Szampański poncz
Świeże brzoskwinie pokrój w plasterki, dodaj do nich soczyste maliny i jagody. Zalej sokiem cytrynowym i podstawowym syropem cukrowym. Uzupełnij szampanem, bardzo delikatnie wymieszaj i pij przez słomkę z wysokich szklanek.
Mandarynkowe bąbelki
Perfekcyjne połączenie smaków na specjalne okazje. Obierz cieniutko skórkę z umytej mandarynki, wyłącznie jej aromatyczną, wierzchnią część. 3/4 kieliszka napełnij winem musującym, dopełnij mandarynkowym likierem i udekoruj skręconym kawałeczkiem skórki. Cudowny aromat!
Imbirowa eksplozja
Zacznij od przygotowania syropu imbirowego. W małym garnuszku rozpuść w odrobinie wody pół szklanki cukru i wymieszaj ze startym imbirem (około dwie łyżeczki). Gotuj przez moment, a następnie przelej syrop przez sitko, by oddzielić kawałki korzenia.
Kiedy wystygnie wkładaj po około łyżeczce syropu na dno kieliszka, dopełniaj prosecco, dokładnie mieszaj i... wznoś toast!