19
11
2014
Jesienne placuszki z dyni z cukrem pudrem i konfiturą
Szkoda byłoby nie skorzystać z sezonu dyniowego! Oprócz pysznych i sycących kremów możesz zrobić wyśmienite, puszyste placuszki, które najlepiej smakują z dodatkiem cukru pudru oraz konfitur albo śliwkowych powideł.
Przygotuj: 200 g purée z upieczonej dyni, 50 g jogurtu naturalnego, 2 jajka, olej roślinny, cukier, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, proszek do pieczenia, szczypta soli
Zacznij od upieczenia dyni. Około 2 kg umyj i pokrój (zostaw skórę), usuń pestki. Połóż na blasze (skóra na dole, miąższ na górze) i piecz przez godzinę w temperaturze 200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika, miąższ zmiksuj blenderem na gładko.
Przełóż purée do miski i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dodaj jajka, dwie łyżki oleju, cukier, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj lub wymieszaj łyżką.
Rozgrzej patelnię. Posmaruj ją olejem, a nadmiar zetrzyj ręcznikiem papierowym. Nakładaj ciasto i smaż na niezbyt dużym ogniu, pozwalając ciastu ładnie urosnąć. Przed podaniem posypuj cukrem pudrem i dekoruj konfiturami lub powidłami.
Skosztuj także:
Październikowy krem z dyni z grzybkami i szafranem
Śliwkowa tarta z prażonymi migdałami na wierzchu