Letnia surówka dla sałatkowej snobki: Brzoskwinie z kolendrą

Redakcja | Utworzono: 2015-08-10 | Zmodyfikowano: 2024-10-09

fot. iamafoodblog.com

Wabi apetycznymi kolorami, leciutko chrupie w ustach, przyjemnie i zdrowo syci oraz tak pięknie zdobi stół! Ta efektowna sałatka to stylowy mix warzyw i owoców, które wspólnie z ziołami doskonale uzupełnią każdy letni obiad. Z podanych w przepisie porcji składników bez problemu przygotujesz ją dla sześciu osób. I to w zaledwie 30 minut!

 

 

SKŁADNIKI 

 

 

2 kolby kukurydzy

2 białe brzoskwinie pokrojone w plasterki

Pół małej główki czerwonej kapusty

Ogórek pokrojony w kostkę

Papryczka jalapeno

2 łyżki posiekanej kolendry

2 łyżki posiekanej mięty

Sok z połowy limonki

2 łyżki oleju, np. rzepakowego

Pół łyżki octu ryżowego

Łyżeczka oleju sezonowego

Sól i świeżo zmielony pieprz

fot. iamafoodblog.com

Aby kukurydza stała się miękka, zgrilluj ją na patelni albo owiń w papierowy ręcznik, połóż na talerzu i włóż na 2 minuty do mikrofalówki. Kiedy wystygnie, obierz ziarenka z kolby. Wszystkie świeże składniki, czyli czerwoną kapustę, zioła, białe brzoskwinie, ogórka oraz ewentualnie jalapeno (jeśli masz ochotę na pikantny posiłek) przełóż do miseczki.

 

Dodaj kukurydzę, sól i pieprz, a całość skrop dressingiem z oleju roślinnego, octu ryżowego oraz oleju sezamowego. Surówka jest pyszna jako samodzielny posiłek lub dodatek np. do pieczonego kurczaka.

fot. iamafoodblog.com

Kochasz sałatki? Wypróbuj także innych!

 

 

Nektarynki z mozarellą i prosciutto

 

Pomelo i orzechy na szpinaku baby

 

WIDEO

trend alert