Chciałoby się rzec: „Nie takie węglowodany straszne, jak je malują”. Demonizowane i od lat wskazywane jako główna przyczyna przybierania nadprogramowych kilogramów węgle, są jednak niezbędne w zdrowym funkcjonowaniu organizmu, a ich brak może mieć wyraźne skutki, odbijające się na naszym samopoczuciu.
Czy węglowodany są niezdrowe? Czy należy ich unikać? Oraz jak rozpoznać za mało węglowodanów w diecie? Jeśli chcecie poznać odpowiedzi na te pytania, czytajcie dalej.
Instagram @lexiejayy
Diety wysokobiałkowe, będące jednocześnie mocno okroje w węglowodany to niewątpliwe dominujący trend dietetyczny, jaki można zaobserwować w mediach społecznościowych. Podczas gdy mówi się o korzyściach płynących ze spożywania wysokiej dawki białka, równolegle demonizuje się węglowodany jako te, które przyczyniają się do przybierania na wadze. Czy to prawda? Czy węglowodany w diecie to samo zło?
Otóż nie. Węglowodany to integralna część zdrowo zbalansowanej diety. Wraz z tłuszczami oraz białkiem tworzą grupę zwaną makroskładnikami. Te niezbędne są do odpowiedniej pracy organizmu i odgrywają kluczową rolę nie tylko w naszym zdrowiu, ale i dobrym samopoczuciu. Jak się bowiem okazuje, składniki odżywcze mają bezpośredni wpływ na zdrowie psychiczne, zdolności poznawcze i zdrowie emocjonalne.
W procesie trawienia białka, tłuszcze i węglowodany dostarczają mikroskładników. To witaminy i minerały, których organizm potrzebuje do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych. Wykorzystywane są do generowania energii, produkcji hormonów, enzymów i innych substancji biochemicznych, budowy i regeneracji nerwów, struktury kostnej oraz składników krwi, a także do utrzymania równowagi płynów i aktywacji układu odpornościowego.
Oprócz bycia preferowanym źródłem energii dla organizmu węglowodany stanowią także główne źródło mikroskładników. Oznacza to więc, że obecność węglowodanów w diecie jest nie tylko ważna, ale i konieczna, a nawet niezbędna. Należy umieć jednak rozróżniać węglowodany dobre od tych, które nam szkodzą.
Instagram @carla_ginola
Jak wyjaśniają profesorowie z kalifornijskiego uniwersytetu UCLA, nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Dzielą się one bowiem na dwie główne grupy: węglowodany proste i złożone. Różnica między nimi tkwi w ich strukturze. Węglowodany składają się z łańcuchów cząsteczek cukru. Organizm rozkłada je i przekształca w glukozę, którą wykorzystuje jako energię.
Węglowodany proste, znane jako te „złe”, składają się z krótkich łańcuchów cząsteczek cukru. Obejmują one cukier, miód i inne słodziki, a także występują w dosładzanych produktach mlecznych, owocach i sokach owocowych oraz w wysoko przetworzonej żywności takiej jak chipsy, paluszki, zupki instant czy gotowe sosy. Ponieważ węglowodany proste są łatwo trawione i szybko wchłaniane, powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Zazwyczaj są również ubogie w składniki odżywcze, co przyczynia się do ich negatywnej reputacji jako złych węglowodanów.
Długie, rozgałęzione łańcuchy węglowodanów złożonych, znanych jako te „dobre”, trawione są wolniej. Powoduje to bardziej umiarkowany i stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi. Jest to łagodniejsze dla metabolizmu insuliny, co pomaga organizmowi utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi. Węglowodany złożone znajdziemy przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, pełnoziarnistym makaronie, otrębach, płatkach owsianych oraz brązowym ryżu, a także roślinach strączkowych.
Zamiast jednak skupiać się na podziale na dobre i złe węglowodany, warto myśleć o stopniu przetworzenia żywności. Im bardziej zbliżone do naturalnego stanu jest jedzenie, tym zdrowsze są zawarte w nim węglowodany.
Instagram @pyperamerica
Wiedząc, że węglowodany to kluczowy składnik zrównoważonej, zdrowej dla organizmu diety, nie należy go unikać. O tym, ile węgli powinno znaleźć się w waszych posiłkach każdego dnia, decydują takie aspekty jak wzrost, poziom aktywności fizycznej oraz waga. Mówi się, że dzienna dawka nie powinna przekraczać 65% całkowitej kaloryczności diety. Ile natomiast, to za mało węglowodanów w diecie?
Oto 7 oznak, po których poznasz, że nie dostarczasz organizmowi wystarczająco węglowodanów:
Instagram @laurenmailecrane
Kosmetyczne FOMO na czerwiec 2025: 7 nowości, które rozpalają social media i pielęgnacyjne listy życzeń
Czego nie jeść podczas upałów? Unikaj tych 5 produktów, by nie przeciążyć organizmu latem
Jak nie kawa to co? Poznaj jej 8 zdrowych zamienników, które nie powodują „zjazdu kofeinowego”
Herbata lepsza niż ozempic? Kosztuje grosze, a przynosi korzyści dla całego organizmu
Filmy oparte na faktach Netflix: 7 doskonałych produkcji, które trzeba zobaczyć
Marynarki na jesień 2025, które lansują czołowi projektanci. Oto fasony, które zdominują ulice
5 sygnałów, które mówią, że twoja skóra traci kolagen. Jak im zapobiegać?
Gdzie zjeść najlepsze lody w Warszawie? 7 miejsc, które trzeba odwiedzić