Fit

Mama, modelka, joginka, adwokat zdrowego i zrównoważonego odżywiania, miłośniczka natury, ciszy i spokoju. Założycielka DETOXIKATE - Kasia Knioła w rozmowie o zdrowym stylu życia.

 


Kasia Knioła przygodę z modą rozpoczęła 12 lat temu. Młodziutka, zjawiskowa dziewczyna o nienagannej figurze i błękitnym, trochę zawadiackim spojrzeniu szybko zaczęła pojawiać się na międzynarodowych wybiegach. Pracowała między innymi dla Dior, Vivienne Westwood czy Marca Jacobsa, a Nowy Jork przez wiele lat był jej drugim domem. By mieścić się w modowych kanonach piękna sięgała, wzorem innych modelek, po mocno wyśrubowane diety, na przykład 1000 kalorii. 

 

Jedzenie nieregularnych, źle zbilansowanych posiłków, wkrótce zaczęło przynosić również niepożądane efekty. Zmęczony wieczną głodówką organizm zaczął dawać wyraźne sygnały ostrzegawcze, aż w końcu odmówił posłuszeństwa. Wtedy nastąpił przełom. Kasia zaczęła poszukiwać nowych rozwiązań mogących jej pomóc w zachowaniu równowagi duszy i ciała. Zaczęła uczęszczać do Institute For Integrative Nutrition w Nowym Jorku, gdzie zdobywała wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Równocześnie pogłębiała praktykę Strala Jogi pod przewodnictwem słynnej Tary Stiles, która z mentorki zamieniła się w jej przyjaciółkę. 

 


W ten sposób Kasia Knioła znalazła idealne remedium na swoje problemy. Jak sama często powtarza, można być bardzo szczupłą zdrowo się odżywiając, ale nie głodząc.

 



Kasia Knioła by Marta Zbieron w 2012 roku

 


Pomysł na biznes pojawił się 3 lata temu. Inspiracją okazał się ukochany Nowy Jork – cudowne miasto możliwości, o dużej świadomości żywieniowej, kolebka wszelkiego rodzaju nowości w tym zakresie. To tu pojawiły się pierwsze miejsca serwujące zdrowe koktajle, z którymi nie rozstają się Amerykanki przemierzające ulice Big Apple z kubkami smoothie w ręku. Przez długi czas myśl o tym, by tworzyć własne receptury detoksykujące dojrzewała, by wreszcie w tym roku - wraz z przeprowadzką do Warszawy - rozkwitnąć. 

 

Obecnie z powodzeniem przygotowuje koktajle dla coraz większej grupy swoich klientów. Wsłuchuje się w ich potrzeby i tworzy super paliwo cudownie oczyszczające i napędzające ciało. Kilkudniowe kuracje są odpowiedzią na indywidualne potrzeby ich organizmów. Robi teraz to co lubi - to cenne i rzadkie, płynie z prądem, bez napięcia, pośpiechu, wierzy w modę - modę na zdrowie. Jak rozwinie się Detoxikate? Ma wiele pomysłów - czas pokaże, które uda się zrealizować.

 



VOGUE Latin America, styczeń 2013

 

 


„ ”

 

 

Kasia Knioła w rozmowie z magazynem LA VIE

 

O uzdrawiających koktajlach, zrównoważonym

stylu życia i diecie młodej mamy

 


Jak wygląda jeden dzień z Twojego życia, ale nie prywatny tylko żywieniowy? 

 

Dzień rozpoczynam grzesząc - od czarnej kawy. Później przychodzi czas na koktajl lub jaglankę. W ciągu dnia, gdy czuję się głodna, podjadam orzechy i owoce. Obiad jem w mieście. Mam swoją ulubioną wegańską knajpkę na Kruczej. Kolacja to znowu koktajl lub zupa.

 

 

Czy Kasia Knioła jada słodycze?

 

Czasami tak, świetnym i zdrowym rozwiązaniem dla miłośników słodkiego smaku są raw batony i tym bardziej cieszę się, że w najbliższym czasie PurellaFood ma zamiar wypuścić takie batony w Polsce.

 

 

Temat żywności określanej mianem superfood to ostatnio jeden z topowych tematów. Czy masz jakieś swoje ulubione superfoodsy?

 

Przepadam za nasionami chia, lubię też surowe kakao. Ostatnio, dzięki współpracy z PurellaFood, coraz częściej używam w swoich przepisach chlorelli.

 


6yHBuVuauaE

 


Skąd bierzesz pomysły na receptury swoich koktajli?

 

Sporo czytam, inspirują mnie głównie wegańskie książki kulinarne, pomysłów szukam również w Internecie.

 

 

Jak przebiegają proponowane przez Ciebie kuracje oczyszczające? 

 

Koktajle przygotowywane są na świeżo. Dostawy robię wieczorem przed dniem kuracji lub rano tego samego dnia. Data przydatności koktajlu to 48 godzin. Pełna kuracja oczyszczająca to 6 koktajli dziennie od 1 do 5 dni.  Polecam robić sobie kurację 1 dniową raz w tygodniu lub 3 lub 5-dniową raz na miesiąc.

 

 

Jesteś młodą mamą. Jak odżywiać się podczas ciąży?

 

Absolutnie może pić jeden czy dwa koktajle dziennie. Nie powinna natomiast przeprowadzać pełnej kuracji oczyszczającej. W ciąży trzeba też uważać na superfoodsy. Tylko niektóre takie jak np. chlorella, komosa ryżowa czy awokado są odpowiednie dla kobiet w ciąży.

 


fot. The Coveteur

 


Przepis Kasi Knioły na koktajl z Chlorellą PurellaFood

 

Przed przygotowaniem dokładnie umyj wszystkie owoce i pokrój na drobne kawałki. Zmiksuj składniki, używając np. blendera. Pij od razu po przygotowaniu.

 

 

1/4 mango
garść pokrojonego świeżego ananasa
mleko kokosowe
1 łyżeczka Chlorelli PurellaFood
mały banan

 


Chlorella, obowiązkowy składnik zdrowego smoothie, określana jest jako multiwitamina natury. To mikroskopijnej wielkości glon występujący w słodkich wodach o szerokim, oczyszczającym i uzdrawiającym, wpływie na organizm. Zawiera najwyższą do tej pory stwierdzoną koncentrację chlorofilu spośród wszystkich poznanych i zbadanych roślin.

 

Alga naturalnie odkwasza organizm, usuwając z niego toksyny, wspomaga metabolizm, korzystnie wpływa na układ odpornościowy, a dodatkowo przywraca skórze blask i promienność. Aż 60% jej składu to białko, które czyni ją doskonałym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Chlorellę, która będzie codziennym elementem naszej diety, należy jednak wybrać świadomie. Chlorella PurellaFood dostępna jest w sieci drogerii Rossmann.

 


zobacz na jednej stronie