10
03
2019
4 pomysły na zdrowe śniadania wg fit dziewczyn
Pożywne, pełnowartościowe śniadania zapewniają nie tylko energię do codziennych obowiązków, ale dają także siłę do aktywności fizycznej i doskonale wpływają na zachowanie smukłej linii. Kluczem jest dobór takich składników, które skutecznie podkręcają metabolizm i dostarczają niezbędnych wartości odżywczych.
Co warto wkomponować do porannych posiłków,
aby zawsze być fit?
PŁATKI OWSIANE
Przygotuj na ich bazie sycącą owsiankę: wlej do rondelka szklankę mleka krowiego lub roślinnego, dodaj 4-5 łyżek płatków, cynamon i gotuj do miękkości. Zaserwuj je z niskokalorycznymi owocami: pokrojonymi w ćwiartkę jabłkami i filiżanką borówek. Możesz dorzucić do owsianki także garść orzechów – w ten sposób dostarczysz sobie niezbędnych kwasów tłuszczowych, a także porcję witaminy E.
Dzięki dodatkowi owoców takie danie staje się naturalnie słodkie, ale jeśli to dla ciebie za mało, możesz polać całość dodatkowo łyżeczką miodu albo syropu klonowego.
JAJKA
Jako łatwo przyswajalne źródło białka i aminokwasów, jajka pomagają spalić uparty tłuszczyk w talii. Doskonale komponują się z równie odżywczym awokado, zapewniającym codzienną porcję niezbędnych tłuszczy. Jak zaserwować ten duet? Ugotuj jajka na półtwardo, a następnie przekrój na połówki i oprósz pestkami słonecznika, solą oraz ulubioną przyprawą – świetnie pasuje do tego wędzona papryka lub arabski zatar.
Na boku ułóż połowę dojrzałego awokado, dodaj zblanszowany szpinak baby i gałązkę pomidorków koktajlowych. Jajka możesz przyrządzić także na wiele innych sposobów – zamiast wersji na twardo, świetnym świadaniowym pomysłem jest również omlet.
MATCHA
Słynna sproszkowana japońska herbata ma znaczniej więcej antyoksydantów niż jej klasyczny liściasty odpowiednik. Co więcej, jest ona sprzymierzeńcem osób dbających o linię, gdyż pomaga spalać kalorie. Jak ją serwować? Połącz z podgrzanym, spienionym mlekiem i miodem, a wykreujesz pobudzającą matcha latte albo stwórz na jej bazie proteinowe placuszki z borówkami, które dzięki matchy uzyskają piękny zielony kolor.
Połącz niesłodzone mleko migdałowe z jednym jajkiem (lub dwoma białkami jajek dla dodatkowego zmniejszenia kaloryczności), mąką owsianą, mieszanką proteinową i łyżeczką matchy. Całość dokładnie wymieszaj, podsmażaj na oleju kokosowym i podawaj ciepłe. Placuszki posyp z wierzchu borówkami lub skrop miodem.
DOMOWE MUFFINY
Śniadaniowe muffinki powinny być zdrową, znacznie mniej kaloryczną wersją niż jej wysoko przetworzone odpowiedniki dostępne w sklepach. Zastąp białą mąkę pszenną płatkami owsianymi lub mąką pełnoziarnistą. Zrezygnuj także z cukru, a zamiast niego dodaj jedną z wielu zdrowych alternatyw, np. syrop klonowy lub ksylitol.
Doskonałym dodatkiem do porannych muffinek są także banany (zapewniają porcję potasu i dobrą konsystencję ciasta), truskawki (świetnie źródło witaminy C) albo naturalnie suszone morele (doskonałe źródło magnezu i wapnia). Dodaj do mieszanki jogurt grecki, a muffinki będą miękkie i puszyste.