30
10
2013
Placuszki na słodko: Jabłka, cynamon, rodzynki #mniam
Kochamy jesienne menu! Orzechy, gruszki, aromatyczne grzybki... Czego chcieć więcej? Jeśli wypróbowałaś już nasz przepis na placuszki z dynią (tutaj pełna receptura), dziś koniecznie skosztuj czegoś jeszcze lepszego!
Wyobraź sobie połączenie prażonych jabłuszek z cymanonem, wanilią i rodzynkami... Rzmi smakowicie, prawda? I, co ważne, wcale nie jest skomplikowane! 3, 2, 1... START!
Przygotuj:
Porację uprażonych jabłek, dwie łyżeczki cynamonu, odrobinę rodzynek, cykier waniliowy, twaróg, cukier puder, skórka starta z pomarańczy lub z cytryny, dwa jajka, 5 łyżek mąki, masło
Zacznij od uprażenia jabłek.
W tym celu trzy duże owoce obierz, pokrój i wrzuć na rozgrzane na petlni masełko. Dosyp około 3-4 łyżek cukru.
Smaż aż zmiękną, ale wciąż będą w apetycznych kawałkach.
Uprażone jabłka wymieszaj z cynamonem, namoczonymi kilka minut wcześniej w gorącej wodzie rodzynkami oraz cukrem waniliowym.
Do dużej miski włóż porcję sera, dodaj trochę cukru, skórkę otartą z pomarańczy albo cytryny oraz żółtka i wymieszaj.
Dodaj wcześniej przygotowane jabłka z dodatkami, mąkę oraz pianę ubitą z jajek. Wymieszaj bardzo delikatnie. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z cukrem pudrem.