22
01
2014
Biały krem z warzyw (zupa z selera & gruszki & pietruszki)
fot. forkspoonnknife.com
W połowie stycznia każdy na własnej skórze czuje, że oto na dobre zaczęła się zima! Kiedy na zawnątrz jest mroźnie i nieprzyjemnie, miło jest ukryć się pod wełnianym kocykiem, włączyć film, zapalić świece oraz rozgrzać się czymś pysznym i naprawdę sycącym...
Zupa krem z białych warzyw i jesiennych, polskich owoców spełnia się w tej roli doskonale, gwarantując chwile błogiego relaksu.
Odrobina mleka sprawia, że danie jest przyjemne i aksamitne, chilli i cynamon dodają intrygującej pikanterii, a proste i łatwo dostępne składniki czynią ją jedną z najmniej skomplikowanych zimowych zup!
fot. forkspoonnknife.com
Przygotuj:
korzenie pietruszki (około 10 średniej wielkości), pół selera, 4 dojrzałe gruszki, 2 jabłka, oliwa z oliwek, cynamon, płatki chilli, bulion warzywny, mleko, starty parmezan, odrobina świeżej natki pietruszki albo kilka listków bazylii
Na dno dużego garnka wlej kilka łyżek oliwy z oliwek. Wrzuć kawałki obranej i pokrojonej pietruszki oraz tak samo przygotowanego selera.
Wszystko smaż przez około 5 minut. W tym czasie obierz gruszki i jabłka.
fot. forkspoonnknife.com
Pokrojone owoce dodaj do garnka, podgrzej przygotowany wcześniej bulion warzywny.
Wsyp odrobinę cynamonu. Po około 15 minutach smażenia warzyw i owoców zalej je bulionem. Zupa powinna być gęsta, więc kontroluj proporcje.
Wszystko gotuj przez kolejny kwadrans, sprawdzając miękkość składników. Po zdjęciu z ognia, dodaj odrobinę mleka i natychmiast przystąp do blendowania zupy na gładki krem.
Każdą porcję w talerzu posyp po wierzchu parmezanem, szczyptą chilli oraz udekoruj zielonymi listkami pietruszki albo bazylii.